2009. október 29., csütörtök

Prága

Prága tök király hely. Vannak, akik turista csapdának könyvelik el a várost. Bizonyára nem tévednek sokat. Azonban az a véleményem, hogy minden hozzáállás kérdése.

Ajánlom mindenki figyelmében a SÖRMENTÉN - PRÁGA című műalkotást, melyet végig olvastam ugyan, de a három nap alatt persze nem tudtam végig járni az összes könyvben szereplő kocsmát, az összes városi kocsmát meg pláne. A könyv jó, nagyon jó. A megfogalmazás tömör, lényegre törő és vicces. A leírások pedig tényszerűek, nem elfogultak, mint azt néhány turista kalauzban tapasztalhattuk. Ám ezt nem a szponzorok ihlették, hanem a kemény munka, mely a tapasztalat szerzésen alapszik. No, de elég ennyi a reklámból.

Mi családdal mentünk, az ember azt gondolná, hogy ez akkor light-os városnézős, fagyizós történet lesz... Hát, nem... olyan teljesítménytúrában volt részünk, hogy a fősulis haverokkal való esti tivornyázás, inkább baba házas, teázós mókának tűnik. A három napból kettő, így telt: kocsma be, kaja pia 45 percben, majd 15 percünk volt, hogy átrohanjunk a következő helyre. Itt a rohanást értsd szó szerint. Ez a ciklus ismétlődött egész nap. A váron is gyakorlatilag átfutottunk, mert volt egy halvány esély, hogy az Ökörben esetleg kapunk asztalt. Nem jött össze, így keresnünk kellett másik kocsmát.
Ez a tevékenység igen egyszerűnek tűnhet, a gyanútlan és naiv turista számára, ám közel sem az, ugyanis minden második épület egy-egy kocsmát rejt. A sör valószínűleg az esetek többségében jó, de a kaja és a higiénia, már necc. Szerintem, vagyis inkább nekem, a kisebb kocsmák hangulatosabbak, de a nagyok is amolyan szociális ütköző pontok.

Az összbenyomásomból az jött le, hogy itt főiskolásnak, egyetemistának lenni a legkirályabb dolog lehet. A kocsmák itt nem feltétlenül a tintázás színterei, bár nyilván el-eljutnak a csehek is erre a pontra. Inkább olyasmi, mint a briteknél a pub. A hely, ahová a helyiek eljárnak, hogy találkozzanak más helyiekkel. Megbeszéljék az aznapi történéseket és az élet értelmét, vagy hogy miből lesz a cserebogár. Ami érdekes - egyben ez az egyik hasonlóság a pubbal - ide nem csak pénteken és hétvégén járnak az emberek, hanem minden nap. A kaja amit felszolgálnak a sör tökéletes kiegészítője. Cseh étteremmel nem is találkoztam. Volt olasz, japán, steakhouse...stb. De cseh étterem nem. Valószínűleg nem is lenne értelme, mert ugyanaz lennem, mint a nívósabb kocsmák, csak a fa asztalokat lecserélnék valami puccosabbra. Talán az étterem elnevezés csökkentené az alkohol fogyasztásra való közösségi nyomást. Ugyanis, ha bemész egy cseh kocsmába, akkor alap, hogy inni mentél, és a kvótát teljesíteni is illik.

Brno kicsi városka, amolyan Váci utcás, sétálós feelinggel. Már amennyit láttam belőle. De kellemes tiszta és modernizált. Amit mindenki nézzen meg: A templom jobb oldalán található kis garagoy-t... ha látjátok megértitek, mi a poén. A másik turista nevezetesség, főleg a csehektől Délre lakó turisták számára a TESCO. Igen az áruház. Itt ugyanis a határ átlépése előtt még bevásárolhatunk néhány fogyasztási cikket, ami mérsékli majd a sokkot hazatérés után:)
Így az elvonási tüneteket is mérsékelhetjük:)

Kb. ennyi, konkrét kocsmákat direkt nem írtam, mert az a kettő ami annyira tetszett, hogy bármennyire snassz is még pólót is vettem elég kicsi ahhoz, hogy ez az olvasó tömeg keresztbe tegyen az én látogatásaimnak. De olvassátok a könyvet és akkor nagyot nem lőhettek mellé.
Ugyanakkor figyeljetek a dátumra, mert lehet, hogy egy négy éves kiadásban lévő ajánlatok már nem léteznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése